Parlement zegt vertrouwen op in regering Roemenië

In Roemenië is vandaag de minderheidsregering gevallen na een motie van wantrouwen van het parlement.

Het parlement stemde met 258 tegen 176 stemmen voor de motie van wantrouwen.

De motie werd ingediend door de oppositionele nationaal-liberale partij PNL. Volgens parlementslid Calin Popescu Tariceanu heeft de regering het voor elkaar gekregen om ,,de economie van het land te verwoesten, de nationale munt te devalueren, belastingen te verhogen en dan nog geen geld te hebben om salarissen en pensioenen te betalen”.

De motie komt ruim een maand voor presidentsverkiezingen in Roemenië, waarin de huidige president Traian Basescu herkozen wil worden. Basescu is een politieke bondgenoot van premier Boc.

Begin deze maand stapten de sociaal-democratische kabinetsleden uit de centrum-linkse regering, uit onvrede met het ontslag van een van hun ministers. Premier Emil Boc ontsloeg de minister van Binnenlandse Zaken, Dan Nica van de sociaal-democratische PDS, omdat hij te weinig zou hebben gedaan aan de strijd tegen corruptie en georganiseerde misdaad. Bovendien had Nica geïnsinueerd dat de liberaal-democratische partij PD-L van premier Boc fraude voorbereidt bij de komende presidentsverkiezingen van 22 november en 6 december, door busritten te organiseren voor kiezers.

Het centrum-linkse kabinet was amper tien maanden aan het bewind, na parlementsverkiezingen eind vorig jaar. Het minderheidskabinet dat premier Boc daarop vormde, heeft minder dan twee weken van het vertrouwen van het parlement kunnen genieten.

Het kabinet van Boc blijft demissionair in functie tot president Basescu een nieuwe premier heeft aangewezen. Deze premier krijgt dan tien dagen de tijd om een nieuw kabinet te vormen en dat ter goedkeuring aan het parlement voor te leggen.

Crisis

Roemenië (ruim 22 miljoen inwoners) werd na acht jaar economische groei vorig jaar hard getroffen door de wereldwijde economische crisis. Verwacht wordt dat de economie dit jaar met 10 procent zal krimpen, het begrotingstekort loopt op tot 7,3 procent. Na harde maatregelen die reeds zorgden voor veel sociale onrust menen economen dat nieuwe besparingen noodzakelijk zijn.

Roemenië, lid van de EU sinds januari 2007, kreeg in het voorjaar een lening van 20 miljard euro van het Internationaal Monetair Fonds en de EU. Maar om het derde deel van de lening te krijgen, had de minderheidskabinet een aantal maatregelen moeten doorvoeren. Vooral in de publieke sector moet worden bespaard. In november evalueert een commissie van het IMF de maatregelen. Begin december valt de beslissing.

Samen met Bulgarije, ook lidstaat sinds 2007, behoort Roemenië tot de armste landen van de Europese Unie.

bron: NRC

Categorie: Politiek, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Parlement zegt vertrouwen op in regering Roemenië”
  1. johan schreef:

    wat zijn de gevolgen voor Betania van het weg vallen van de regering heeft dat nog gevolgen voor de finacieen ik ben bang van wel.groeten en sterkte voor donderdag.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter