Decreet 13
Een decreet, jawel nr. 13 uit 2017 bracht Roemenië in opstand. Honderdduizenden mensen protesteren tegen de regering die dit decreet, versoepeling van corruptiemaatregelen, zonder overleg heeft uitgegeven. Als dieven in de nacht zeggen de Roemenen.
Onder druk van de protesten trekt de regering het decreet in. Dat gebeurd met een ander decreet. Nr. 14. Het is niet voldoende om de protesten te stoppen. Al bijna twee weken lang trotseren mensen sneeuw en kou. Inmiddels is het duidelijk dat decreet nr. 14 een “probleempje” heeft. Het vertrouwen in de regering is zo minimaal dat de meeste Roemenen zeggen dat dit “probleempje” opzet is van de regering om op deze manier het omstreden decreet nr. 13 toch in werking te laten treden.
Het lijkt er op dat een artikel uit dit decreet grondwettelijk gezien niet in orde is. Gisteren 9 februari is de Minister van Justitie, Florin Iordache afgestreden. Hij deed dat met een korte uitleg waar hij zei: alles wat ik deed was in orde maar gezien de publieke opinie heb ik besloten af te treden als Minister van Justitie. Hij was ook degene die in een eerdere persconferentie zo uitgebreid antwoord gaf en op iedere vraag van journalisten en iedere keer zei: andere vraag! En dat zo’n 20 keer. Een mooie leus natuurlijk en die zagen we ook op veel van de borden die de demonstranten omhoog hielden: andere vraag!
Ook na zijn aftreden blijft het onrustig “ de publieke opinie” zoals de afgetreden minister zei, wil het aftreden van de gehele regering. De protesten gaan door. Voor het komende weekend worden er weer grote protesten georganiseerd. Voor het regeringsgebouw op het Victoriaplein verzamelen zicht iedere avond demonstranten tegen de huidige regering. Voor het Cotroceni paleis , waar de Roemeense President Klaus Johannes is gevestigd verzamelen zich iedere dag mensen die de regering steunen. Ze hebben dezelfde leuzen: aftreden, dieven, etc. De ene groep tegen de regering de andere groep tegen de President.
Dat is Roemenië vandaag, een verandering waar velen verbaasd van opkijken. Het is de uiting van het jarenlang opkroppen van ontevredenheid. Het laatste woord is er nog niet over gezegd of geschreven!
Mijn bijdrage aan het Radio 1 , NOS Journaal , zaterdag 4 februari 2017