Plaur

Wat een titel voor een artikel op mijn blog!? Niet dan? Wat is een plaur vraagt u zich af natuurlijk. Dat wist ik ook niet precies maar ik had er al wel kennis mee gemaakt in 2001 maar toen kon ik het fenomeen niet. Een Plaur is drijvend eiland. De oppervlakte van zo’n plaur kan verschillen maar is meestal heel groot. Deze plaurs komen voor in de Donaudelta, in een bepaald gebied van de Delta om precies te zijn. In maart van dit jaar heb ik van dichtbij gezien hoe zo’n eiland in 20 minunten heel de omgeving kan veranderen. In de Delta zijn veel meren waar zulke eilanden drijven. Als er een plaur op zo’n meer is wat meestal maar 1 ingang heeft moet je heel goed opletten dat het drijvende eiland het meer niet afsluit. Zo gingen we een meer op en vaarden om een eiland heen met een heel groot oppervalk. 2o minuten later gingen we terug om te kijken hoe het er voor stond en konden we het meer niet meer op. Je herkent zelfs de omgeving niet meer. Zo veranderd alles in 20 minuten.

Zo ook in 2001, ik was samen met de directeur van de kinderbescherming aan het vissen op een meer diep in de Roemeense Donaudelta. Het werd inmiddels donker en we besloten om terug te gaan naar de boot (dat was toen een hotelboot waar we met een grote groep waren). We konden nooit de uitgang van het meer vinden. Die was dus afgelsoten door zo’n plaur. Dat wist ik toen niet. Na een hoop getob hoorden we in de verte motorboten, die waren ons aan het zoeken. Wij konden niet van het meer afkomen. Na verloop van tijd onstond er ergens een kleine uitgang omdat het drijvende eiland zich verplaatste. We hadden beschikking over een roeiboot met 1 roeispaan. Op een gegeven moment hebben ze ons gevonden en op sleeptouw genomen met de motorboten. De Donaudelta kan erg gevaarlijk zijn. Veel mensen geloven dat niet maar zonder gids, die goed de weg weet, is het zeker niet aan te raden. Met gids of mensen die de weg weten zijn het onvergetelijke en mooie ervaringen.

Ingang van een meer afgesloten door een plaur, als het aardedonker is dan is de in of uitgang niet meer te vinden

Ingang van een meer afgesloten door een plaur, als het aardedonker is dan is de in of uitgang niet meer te vinden

Categorie: Diversen, Roemenie · Tags:

Reacties

1 Reactie op “Plaur”
  1. chris waltheer schreef:

    Had idd nooit van een plaur gehoord. is wel een goede reden om eens te gaan bekijken. Eigenlijk is het een prachtig land. Weer eens iets anders dan de vaste route Oradea naar Bacau.

Schrijf een reactie

Follow ambcro on Twitter